Universitatea pentru Ştiinţele Vieţii “Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV Iași) este o instituţie specializată în învăţământul superior agronomic şi medical veterinar, cu anvergură la nivel naţional şi european, având ca misiune fundamentală formarea de ingineri specializaţi în agronomie, horticultură, zootehnie, inginerie şi management în agricultură şi dezvoltare rurală, ingineria mediului, ingineria produselor alimentare, biotehnologii agricole, licenţiaţi în biologie agricolă şi doctori medici veterinari.
Oferta academică se defineşte, pe scurt, prin patru facultăţi acreditate, domenii de studiu cu impact profesional atât în România cât şi în străinătate, calitate în educaţie, performanţă în cercetarea ştiinţifică, mobilităţi europene, cariere de succes, facilităţi şi condiţii de studiu ultramoderne.
USV Iași deține o infrastructură modernă de cercetare (peste 20 milioane euro investiți în ultimul deceniu) și este implicată în proiecte din domeniul științelor vieții și științelor bio-medicale, cu numeroase publicații în reviste internaționale cotate ISI.
Responsabil partener 5
Prof. dr. Mihai MAREȘ – decan al Facultății de Medicină Veterinară din cadrul USV Iași (2020-prezent), prodecan cu activitatea științifică (2012-2020); absolvent al facultăților de medicină veterinară (1999) și medicină dentară (2005); doctor în Științe medicale (specializarea Microbiologie) – Universitatea de Medicină și Farmacie Gr. T. poipa din Iași (2006); Profesor de Microbiologie; conducător de doctorat în domeniul Medicină Veterinară, specializarea Microbiologie-Imunologie, la Școala Doctorală din cadrul USV Iași din anul 2018 (atestat de abilitare nr. 5163/2017); pregătire postuniversitară la Université Paris VII Denis-Diderot, Institut Pasteur, Hopital Pitié-Salpêtrière, École du Val-de-Grâce – Paris (Franța); Universitat Complutense, Institut de Salud Carlos III – Madrid (Spania); Instituto de Salud Global – Barcelona (Spania); Rotunda Hospital – Dublin (Irlanda); Karolinska Institute – Stockholm (Suedia); Danish Technical University – Lyngby (Danemarca). Membru în numeroase asociații profesionale de prestigiu din România și străinătate (Președinte al Societății Române de Micologie Medicală și Micotoxicologie; Fellow of the European Academy of Medical Mycology; European Committee of Antimicrobial Susceptibility Testing (EUCAST); European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases; European Confederation of Medical Mycology); Premiul Ștefan Milcu al Academiei de Științe Medicale din România (2019); Premiul Ion Adameșteanu al Academiei Agricole și Silvice din România (2022); Country Ambassador of Global Action Fund for Fungal Infections (GAFFI); Director/responsabil proiecte naționale și internationale: 6; Membru în echipa de cercetare pentru proiecte naționale si internaționale: 15; peste 150 articole, din care 70 publicate în reviste indexate ISI Thomson Reuters; 4 brevete de invenţie; 13 cărți de specialitate și capitole cu ISBN în edituri naționale și internționale; h-index (Web of Science): 18; h-index (Scopus):19; h-index (Google Scholar): 22.
Echipa de cercetare
Conf. dr. Oana-Irina TĂNASE, membru în echipa de proiect – titularul disciplinei de Boli Infecțioase și Medicină Preventivă la Facultatea de Medicină Veterinară; specialist în diagnosticul bolilor infecțioase la păsări și animale exotice; experiență profesională 20 ani.
Conf. dr. Dragoș-Constantin ANIȚĂ, membru în echipa de proiect – titularul disciplinei de Epidemiologie la Facultatea de Medicină Veterinară; specialist în diagnosticul și epidemiologia bolilor virale la animale; experiență profesională peste15 ani.
Sef lucr. dr. Andra-Cristina BOSTĂNARU-ILIESCU, membru în echipa de proiect – cadru didactic la Facultatea de Medicină Veterinară; specialist în microbiologie clinică; experiență profesională peste 10 ani.
Asist. univ. dr. Anca-Mihaela DASCĂLU, membru în echipa de proiect – cadru didactic în cadrul disciplinei de Boli Infecțioase și Medicină Preventivă la Facultatea de Medicină Veterinară; specialist în diagnosticul bolilor infecțioase la animale; experiență profesională 5 ani.
Cercetător dr. Luciana CRIVEI, membru în echipa de proiect – cercetător în cadrul Centrului de Cercetări Avansate Rovetemerg de la Facultatea de Medicină Veterinară; specialist în diagnosticul bolilor infecțioase la animale; experiență profesională 3 ani.
Drd. Paul ȚUȚU, membru în echipa de proiect – doctorand în Microbiologie la Facultatea de Medicină Veterinară.
Responsabilități
USV Iași, în calitatea sa de partener în cadrul proiectului, are următoarele responsabilități:
- documentare privind activitățile prevăzute în proiect
- monitorizarea evoluției genetice a tulpinilor circulante de virus gripal în România, prin investigarea în focare a tuturor speciilor de animale susceptibile
- studierea determinanților de patogenitate (precum proteinele interne PB1, PB2 si altele) pe tulpinile circulante de virus gripal pentru identificarea și evaluarea posibilității de extensie a spectrului de gazde și patogenității tulpinilor virusului gripal
Buget
200.000 lei