Universitatea de Științe Agricole si Medicină Veterinara Cluj-Napoca

Instituție publică de învțământ superior în domeniul agronomic, fiind alcătuită din 6 facultăți, dintre care Facultatea de Medicină Veterinară formează specialiști în domeniul sănătății animale dar și a sănătății publice. Atât în cadrul Universității cât și a Facultății de Medicină Veterinară, pe lângă activitatea principală (activitatea didactică), se desfășoară activități colaterale procesului didactic (de ex. de diagnostic de specialitate în domeniul sănătății animale) și activități de cercetare . Activitatea de diagnostic și de cercetare este variată în cadrul diferitelor discipline ale facultății, de la diagnosticul de rutină până la activități de cercetare inovative, de exemplu dezvoltarea de noi produse, noi protocoale și noi tehnologii utilizate în domeniu, etc. Activitatea de cercetare este reflectată de activitatea publicistică a personalului Universității dar și de calitatea articolelor publicate așa cum rezultă din vizibilitatea internațională (numărul de citări). Prezența Universitații și a Facultații în ranking-uri naționale in poziții de top dar și în ranking-uri internaționale confirma calitatea cercetarii, cadre didactice din cadrul Universității noastre fiind printre cei mai citați oameni de știința din lume, conform clasamentului „Top World Ranking of Scientist 2%” dat publicității de Universitatea Standford (California, USA), respectiv Editura Elsevier și organizația de cercetare științifică SciTech Strategies.

Responsabil partener 4

Prof. Dr. Nicodim FIȚ, responsabil de proiect al Partenerului 4, este decanul Facultății de Medicină Veterinară, Profesor universitar la disciplinele de Microbiologie, Imunologie si Epidemiologie, specialist în diagnosticul microbiologic, având o experiență profesională peste 25 de ani. De asemenea este membru în numeroase asociații profesionale de prestigiu din România și străinătate; a participat la numeroase cursuri și specializări în domeniul diagnosticului de laborator; a fost director, responsabil sau expert în cadrul al  proiecte internaționale și naționale (7 proiecte) si membru în echipa de cercetare în numeroase proiecte internaționale si naționale. A publicat 13 cărții științifice și manuale, peste 200 de articole științifice, dintre care peste 30 de articole publicate în reviste indexate ISI.

Echipa de cercetare

Prof. dr. Cornel CĂTOI, membru în echipa de proiect, este actual Rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, specialist în diagnostic de laborator – domeniul morfopatologie, experiență profesională peste 30 ani.

Conf. dr. Adriana GYÖRKE, membru în echipa de proiect, specialist în diagnostic de laborator, domeniul parazitologie și boli parazitare, epidemiologie, patologie aviară parazitară, experiență profesională peste 20 ani.

Conf. dr. Sorina RĂPUNTEAN, membru în echipa de proiect, specialist în diagnostic de laborator – domeniul microbiologie și imunologie, experiență profesională peste 20 ani.

Conf. dr. Cosmina BOUARI, membru în echipa de proiect, specialist în diagnostic de laborator – domeniulbiologie și microbiologie, experiență profesională peste 15 ani.

Șef lucrări dr. Ioana Adriana BUZURA-MATEI, membru în echipa de proiect, specialist în diagnostic de laborator – domeniul microbiologie, imunologie și biologie moleculară, experiență profesională peste 10 ani.

CS II dr. Zsuzsa KALMÁR, membru în echipa de proiect, specialist în diagnostic de laborator – domeniul biologie, biologie moleculară, și biotehnologie medicală, experiență profesională peste 10 ani.

Șef lucrări dr. Mihaela NICULAE, membru în echipa de proiect, specialist în diagnostic de laborator – domeniul boli infecțioase, experiență profesională peste 10 ani.

Asistent de cercetare Mircea COROIAN, membru în echipa de proiect, specialist în diagnostic de laborator – domeniul parazitologie și patologie aviară parazitară, experiență profesională peste 4 ani.

Responsabilități

Universitatea de Științe Agricole si Medicină Veterinară Cluj-Napoca, in calitate de partener are următoarele responsabilități:

  • documentarea bibliografică privind datele existente in literatura de specialitate referitoare la
    • capacitatea infecțioasă a furajelor contaminate experimental cu virusuri gripale
    • posibilitatea infectării păsărilor cu tulpini de virus gripal prin consum de furaje contaminate
    • metodele de determinare ale evoluției genetice ale virusului gripal și ai determinanților patogenității (precum proteinele interne PB1, PB2 și altele) al tulpinilor de virus gripal
    • tehnicii folosite în raport obținerea produselor imunoprofilactice
    • prezența și remanența infecțioasă a virusurilor gripale în carcasele de păsări.
  • efectuare activităților de cercetare in colaborare cu Coordonatorul proiectului privind:
    • detectarea virusului în furaje și în carcase de păsări
    • caracterizarea genetică a tulpinilor detectate
    • monitorizarea evoluției genetice a tulpinilor circulante de virus gripal investigarea în focare a tuturor speciilor de animale susceptibile
    • studierea determinanților de patogenitate pe tulpinile circulante de virus gripal
  • suportul în analiza și interpretarea rezultatelor obținute de către toți partenerii
  • redactarea manuscriselor.

Buget

200.000 lei